Όταν το μπάσκετ δεν παίζεται στο παρκέ...

Ένα blog για όλους τους ''άρρωστους'' με το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον πλανήτη

To NBAir επανέρχεται από τέλη Σεπτέμβρη 2014 με κύρια αλλαγή του την εστίαση στα του στοιχήματος,όσον αφορά το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη

6.2.12

ΑΝΑΣΤΑΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 6.2.12

Αν και περίμενα ότι θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μαζευτούν αρκετές ειδήσεις που αφορούν "αριθμητικά" επιτεύγματα παικτών, την περασμένη εβδομάδα έγιναν αρκετές επιδόσεις που καλό θα ήταν να τις αναφέρουμε τώρα που είναι και φρέσκιες. Έμφαση δίνουμε πιο πολύ σε μικρές ειδήσεις που δε βλέπουν τόσο πολύ το φως της δημοσιοτητας οπότε μην περιμένετε να δείτε για τους 40 πόντους του James ή τους 42 του Parker. Όπως και την προηγούμενη φορά είναι κάπως ανακατεμένες χωρίς κάποια ιδιαίτερη σειρά, πάμε λοιπόν να τις δούμε μία μία...

Στην ιστορία του ΝΒΑ υπήρξαν μόνο 11 παίκτες που μέσα σε μία σεζόν είχαν μέσο όρο πάνω από 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Από αυτούς μόνο 3 σημείωναν πάνω από 29 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Πρόκειται για τους Michael Jordan, Oscar Robertson και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο τον LeBron James.

Ένα στατιστικό που πρόσφατα προσέχουν πολύ και δεν υπήρχε παλαιότερα είναι το +/- που δηλώνει πόσους πόντους είναι μπροστά η πίσω η ομάδα του παίκτη την ώρα που εκείνος βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο. Αν υπολογίσουμε όλα τα παιχνίδια συνολικά θα δούμε ότι στην κορυφή της λίστας με βάση τα παιχνίδια που έγιναν Ιανουάριο βρίσκονται οι:
1. Jrue Holiday των Sixers με +181
2. Mario Chalmers των Heat με +153
3. Thaddeus Young των Sixers με +151
4. Kyle Korver των Bulls με +140

Στην "ουρά" της κατάταξης και πιο συγκεκριμένα στις τρεις τελευταίες θέσεις συναντάμε τους "τρεις σωματοφύλακες" των Pistons (προσωπικά περίμενα να δω παίκτες από Wizards, Bobcats και Kings που συνηθίζουν να χάνουν ματς με μεγάλες διαφορές) :
1.Brandon Knight με -187
2-3. Greg Monroe και Tayshaun Prince με -186


Ο Dwane Wade με το κλέψιμο που έκανε στον αγώνα εναντίον των Bucks έφτασε τα 1000 στην καριέρα του. Έτσι τώρα πια  είναι ο 11ος παίκτης εν ενεργεία που καταφέρνει κι έχει 1000 κλεψίματα αλλά και 500 τάπες. Οι υπόλοιποι 10 είναι οι LeBron James, Ben Wallace, Tayshaun Prince, Kevin Garnet, Shawn Marion, Tracey McGrady, Vince Carter, Kobe Bryant, Grant Hill και ο ιδιαίτερα καλοπληρωμένος Rashard Lewis.




Ας δούμε τώρα κάποιες ατομικές επιδόσεις παικτών από την 1η Φλεβάρη μέχρι και τα ματς του Σαββάτου...

Ο Lavoy Allen ρούκι των Sixers έκανε ρεκόρ καριέρας στο ματς εναντίον των Bulls σημειώνοντας 15 πόντους στη νίκη της ομάδας του ανεβάζοντας το μέσο όρο του σε 5.9 με ποσοστό ευστοχίας 58% στα σουτ. Καθόλου άσχημα για τον απόφοιτο του Temple και νούμερο 50 του ντραφτ που ξεκίνησε την χρονιά στην Στρασμπούρ πριν κάνει χρήση του όρου στο συμβόλαιό του και επιστρέψει στο ΝΒΑ.

Άλλος ένας ρούκι που άρχισε να φαίνεται σιγά σιγά είναι ο JaJuan Johnson των Celtics. Εναντίον των Raptors εκμεταλλευόμενος τον χρόνο συμμετοχής που πήρε σημειώσε την καλύτερη του επίδοση με 11 πόντους, για να την πλησιάσει και χθες βράδυ εναντίον των Grizzlies σημείωνοντας 10. Βέβαια θα πρέπει να κάνει πολλά παραπάνω για να κερδίσει την εύνοια των φιλάθλων μιας και ήταν αυτός για τον οποίο έγινε ανταλλαγή στους Nets ο MarShon Brooks, που κάνει εντυπωσιακή πορεία μέχρι στιγμής.


Μιας και αναφέραμε τους Nets (γνωστή η "αδυναμία" μου στους συγκεκριμένους κρίμα που δε μπορούν να πέσουν κατηγορία) στο παιχνίδι τους εναντίον των Pistons συνέβησαν αρκετά που αξίζουν να αναφερθούν. Πρώτα από όλα οι μισοί παίχτες των γηπεδούχων ήταν η τετράδα των Williams οι οποίοι για πρώτη φορά κατάφεραν να αγωνιστούν κι όλοι μαζί ταυτόχρονα λόγω των πολλών απουσιών. Ένας εξ αυτών ο Jordan Williams έκανε ρεκόρ καριέρας με 9 πόντους και 8 ριμπάουντ (το οποίο έσπασε προχτές μέσα στην ιδανική για κάτι τέτοια έδρα των Knicks σημειώνοντας 10 πόντους αυτή τη φορά). Από την απέναντι πλευρά ο 4ος κατά σειρά ρούκι που έκανε την καλύτερη του εμφάνιση το ίδιο βράδυ ήταν ο Walker Russell Jr. με 12 πόντους. O αναπληρωματικός πλέι μέικερ κατάφερε επιτέλους στα 29 του μετά από χρόνια περιπλάνησης ανά τον κόσμο (σε Βουλγαρία, Κίνα, Πουέρτο Ρίκο αλλά και στην D-League) να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, που υπήρξε μέλος των Pistons στα μέσα της δεκαετίας του '80.
Μετά και από αυτή τη νίκη ο Deron Williams διεύρυνε το ρεκόρ του εναντίον της ομάδας του Detroit σε 11-0 ενώ οι χαμένοι της βραδιάς έχουν το θλιβερό προνόμιο να είναι η μόνη ομάδα μέχρι στιγμής που δεν κέρδισε κανένα από τα τρία συνεχόμενα "back to back to back" παιχνίδια που έδωσε μετρώντας ισάριθμες ήττες.

Την ίδια μέρα και επιστρέφοντας στα παλιά του λημέρια στο Orlando έκανε season high σε πόντους ο Rashard Lewis με 20 χωρίς ωστόσο να καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του στην νίκη στην αναμέτρηση των "μάγων". Το ρεκόρ καριέρας του είναι πολύ δύσκολο να καταρριφθεί μιας και θα πρέπει να ξεπεράσει τους 50 πόντους, όπως είχε καταφέρει 9 χρόνια πριν.


Στην Νέα Ορλεάνη στο ματς που ο Nash ξεπέρασε τον Kevin Johnson σε ασίστ ως παίχτης των Suns, ο προσωπικός του αντίπαλος Greivis Vasquez (τον οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η Ελλάδα ως αντίπαλο στο προ-Όλυμπιακό τουρνουά με τα χρώματα της Βενεζουέλας) σημείωσε το πρώτο double double της καριέρας του κάνοντας νέο ρεκόρ τόσο σε πόντους με 20 όσο και σε ασίστ με 12. Στην ουσία βέβαια έπαιζε μόνος του μιας και ο βασικός πλέι μέικερ για τις "σφήκες" Jack δεν αγωνίστηκε καθόλου λόγω τραυματισμού.


Άλλος ένας παίκτης για τον οποίο ο μήνας ξεκίνησε καλά ήταν ο Danny Granger. Στην νικηφόρα αναμέτρηση της ομάδας του κόντρα στους Timberwolves, το πολυβόλο των Pacers σκόραρε 36 πόντους και μάλιστα άρχισε να παίρνει μπρος ύστερα από μία τεχνική ποινή που δέχτηκε μετά από κόντρα που είχε με τον ρούκι του μήνα για τον Ιανουάριο στη Δύση Ricky Rubio. Η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη φετινή του σε μία χρονιά που αν και η ομάδα του είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη τα δικά του νούμερα είναι λιγάκι πεσμένα ενώ σαφώς χειρότερα είναι τα ποσοστά του στα σουτ. Στον ίδιο αγώνα και έχοντας τον "καλύτερο ρούκι" σαν προσωπικό αντίπαλο έκανε την καλύτερη φετινή του επίδοση και ο Darren Collison με 20 πόντους.

Η 2η Φεβρουαρίου πέρασε χωρίς να συμβεί κάτι το άξιο ιδιαίτερης αναφοράς. Δε συνέβη όμως το ίδιο με τα ματς της επόμενης μέρας. Συγκεκριμένα:

Στον Καναδά οι Raptors έκαναν νέο ρεκόρ συγκομιδής ριμπάουντ "κατεβάζοντας" 61 εκ των οποίων τα 23 ήταν επιθετικά. Ρεκόρ έκαναν και στους πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (second chance points) σημειώνοντας 28. Άλλο αξιοσημείωτο του συγκεκριμένου αγώνα είναι πως οι "μάγοι" είχαν μόλις 13 ασίστ τη στιγμή που ο Calderon μόνος του έδωσε 17. Στο ίδιο πάντα παιχνίδι οι τάπες έδιναν κι έπαιρναν με αποτέλεσμα το σύνολο και για τις δύο ομάδες να ήταν 23.

Στο ματς των Heat απέναντι στους Sixers όπου το Miami πέτυχε την συνεχόμενη νίκη του, ο James για 25η συνεχόμενη φορά κατάφερε να έχει πάνω από 15 πόντους 5 ασίστ και 5 ριμπάουντ, κάτι που μόνο ο Oscar Robertson έχει πετύχει στο παρελθόν. Το σερί του όμως σταμάτησε εκεί μιας κι εναντίον του Toronto δύο βράδια αργότερα μοίρασε μόλις 2 τελικές πάσες. Ο Elton Brand από την πλευρά του έμεινε άποντος μόλις για  φορά στην καριέρα του σε σύνολο 823 παιχνιδιών που έχει λάβει μέρος. Τελευταία φορά ήταν την ίδια ακριβώς ημερομηνία, 3 Φεβρουαρίου και πάλι το 2009 κόντρα στους Celtics.

Κι από τη μία ομάδα της Florida που ήταν φιλοξενούμενη ας πάμε στους γηπεδούχους Magic και το ματς εναντίον των Cavs. Αν και ηττημένοι δύο παίκτες των "ιπποτών" ήταν αυτοί που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Ο Alonzo Gee ήταν αυτός που με δικές του προσπάθειες στην τελευταία περίοδο παραλίγο να γυρίσει ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο. Η νίκη μπορεί να μην ήρθε αλλά ο ίδιος έκανε προσωπικό ρεκόρ με τους 20 πόντους που πέτυχε. Στην μάχη των ριμπάουντς ο Howard μπορεί τελικά να υπερίσχυσε για ένα του Varejao αλλά με τα 15 που είχε ο Βραζιλιάνος σέντερ συμπλήρωσε 3 συνεχόμενα παιχνίδια με 15+ ριμπάουντ. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 1994 και τον Brad Daugherty για την ομάδα του Cleveland. Το σερί του συνεχίζεται ακόμα μιας και στο επόμενο ματς κόντρα στο Dallas είχε 17 ριμπάουντ δικαιώνοντας τον προπονητή του που δηλώνει ότι "δεν είναι διαθέσιμος για ανταλλαγή". Ο παίκτης με τις περισσότερες προσπάθειες από τη γραμμή του φάουλ φέτος, ο Howard δηλαδή, δεν είχε σουτάρει ούτε μία μέχρι και 6 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα. Σε αυτό το διάστημα όμως "πρόλαβε" να έχει 9/16 βολές.


Η 3η Φλεβάρη όμως ήταν ιδιαίτερα σημαντική για δύο παίκτες. Στο New Jersey εκεί που όλοι περίμεναν να δουν μία μονομαχία των διδύμων Rubio/Love εναντίον Deron Williams/Humpries ήταν άλλοι τελικά αυτοί που έκλεψαν την παράσταση. Ως επικεφαλής της "αγέλης των Λύκων" παρουσιάστηκε ο γνωριμός μας Pekovic που έκανε ρεκόρ καριέρας με 27 πόντους κατεβάζοντας παράλληλα και 11 ριμπάουντ. Από την αντίθετη πλευρά τα φώτα έπεσαν πάνω σε κάποιον που αποφασίστηκε να συμμετάσχει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μιας και είχε πρόβλημα στον αστράγαλο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της 1ης περιόδου φάνηκε να μη μπορεί να συνεχίσει όταν χτύπησε σε μία φάση κρατώντας τον αστραγαλό του και πηγαίνοντας για κάποια λεπτά στον πάγκο. Όταν όμως επανήλθε ο Morrow ήταν ασταμάτητος. Σημείωσε 42 πόντους με 8/11 τρίποντα σε μόλις 33 λεπτά συμμετοχής. Πέρα από την ήττα τον περίμεναν και τα άσχημα νέα για τον θάνατο της γιαγιάς του μετά το τέλος του αγώνα οπότε για να παρευρεθεί στην κηδεία της απουσίασε από το επόμενο ματς της ομάδας τους μες στο MSG όπου με λίγη τύχη θα μπορούσε να κάνει νέο ρεκόρ.

Ρεκόρ καριέρας σημείωσε και ο Brandon Knight εναντίον των Bucks με 26 πόντους παίρνοντας κατά κάποιον τρόπο εκδίκηση μιας και 3 μέρες πριν στο ματς μέσα στο Milwaukee είχε μείνει άποντος. Το νούμερο 8 του ντραφτ απέτρεψε την συνεχόμενη ήττα για την ομάδα του, περιορίζοντας παράλληλα και τον Jennings που στο προηγούμενο ματς είχε κάνει "όργια".

Στο Houston οι Rockets κατόρθωσαν να κερδίσουν για πρώτη φορά τους Suns που μέχρι πρότινος μετρούσαν ένα νικηφόρο σερί 8 αγώνων στις τελευταίες μεταξύ τους αναμετρήσεις. Οι "Ήλιοι" έχουν τώρα ρεκόρ 1-13 όταν βρίσκονται πίσω στο σκορ στο ημίχρονο. Παράλληλα έχουν 7 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια όταν αντιμετωπίζουν εκτός έδρας ομάδες από τη Δύση με εξαίρεση τους Hornets. Οι "Ρουκέτες" από την πλευρά τους διεύρυναν το ρεκόρ τους σε 9-0 όταν κρατάνε τον αντίπαλο τους κάτω από 90 πόντους, ενώ είχανε και το απόλυτο από τη γραμμή των βολών ευστοχώντας και στις 17 που επιχείρησαν.


Στην Oklahoma συνεχίστηκε η φετινή παράδοση που θέλει τους πρωτοπόρους μέχρι τώρα της λίγκας  να μην έχουν χάσει κανένα ματς που έγινε βράδυ Παρασκευής ή Σαββάτου. Έφτασαν τις 9 νίκες αλλά την επομένη τους υποδέχτηκε ένας αγριεμένος Tony Parker και τους χάλασε το Σαββατόβραδο σερί τους.

Στις 4 Φλεβάρη είχαμε τις εξής:

Οι Bulls στην νίκη τους μέσα στο Milwaukee σούταραν μόλις 4 βολές, οι λιγότερες που έχουν βαρέσει ποτέ σε αγώνα. Οι αντίπαλοί τους δεν πρέπει να έδωσαν και ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα έχοντας μόλις 8 φάουλ σε όλη τη διάρκεια του ματς. Μέχρι πρότινος ήταν 5 σε ματς εναντίον του Seattle  το 1973. Και σε εκείνο το ματς οι "Ταύροι" είχαν κερδίσει σχετικά άνετα με 109-94. Μπορεί να επιχείρησαν λίγες προσπάθειες από τη γραμμή του φάουλ αλλά ευστόχησαν στα περισσότερα τρίποντα για φέτος έχοντας 14 σουτ που βρήκαν στόχο έξω από τα 7.25μ. Οι Bucks είχαν να επιδείξουν από την πλευρά τους το career high του ρούκι τους Tobias Harris νούμερο 19 στα ντραφτ  και σημείωσε ισάριθμους πόντους 19 δηλαδή. Ο απόφοιτος του Tennessee δείχνει πως θα εξελιχθεί σε καλό σουτέρ και θα βοηθήσει αρκετά τα "Ελάφια" όταν του δοθεί χρόνος συμμετοχής.

Πέρα από τους 42 πόντους και το γεγονός πως ξεπέρασε τον Avery Johnson σε ασίστ όντας ο πρώτος πασέρ στην ιστοριά των Spurs, ο Tony Parker συνέβαλε στο να διατηρήσει η ομάδα του το καλύτερο ρεκόρ εντός έδρας έχοντας 13-1 (με μοναδική ήττα από την αγαπημένη ομάδα του υποφαινόμενου παρακαλώ...) αλλά και να φτάσουν τις 7 νίκες στα τελευταία 8 παιχνίδια κόντρα στους "Κεραυνούς". Παράλληλα κράτησαν (και αυτό αποτελεί κατόρθωμα του ρούκι της ομάδας Kawhi Leonard που ήταν καλός κι επιθετικά με 15 πόντους και 3/3 τρίποντα) τον Durant στους 22 τους χαμηλότερους για φέτος με εξαίρεση ένα ματς με τους Pistons που όμως πέρασε την περισσότερη ώρα στον πάγκο τότε μιας κι είχε κριθεί από νωρίς.

Στο Sacramento κι έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε τελικά στην παράταση σημειώθηκαν σπουδαίες επιδόσεις από τέσσερις παίκτες. Για τους "Πολεμιστές" ο Dorell Wright είχε season high με 24 πόντους, κάνοντας ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο. Στην 3η περίοδο τη σκυτάλη πήρε ο Thornton για τους "Βασιλιάδες" βάζοντας 18 πόντους και 28 συνολικά που είναι ρεκόρ για φέτος. Στην 4η την παράσταση έκλεψε ο Klay Thompson ο ρούκι που σημείωσε 12 πόντους και 16 στο σύνολο, στην καλύτερη του βραδιά. Αυτός όμως που δέσποζε με την παρουσία του κάτω από τα δύο καλάθια σε άμυνα και επίθεση ήταν ο DeMarcus Cousins με 21 πόντους και ρεκόρ καριέρας με 20 ριμπάουντ. Μαζί με τον Jason Thompson είχαν 36 ριμπάουντ δηλαδή όσα όλοι οι αντίπαλοί τους.

Στο Portland μπορεί σε εμάς τους Έλληνες να φαίνεται ως το νέο της ημέρας το φετινό ρεκόρ του Koufos σε πόντους με 16 αλλά εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο Batum. O Γάλλος που προερχόνταν από απουσία δύο αγώνων με τραυματισμένο το αριστερό του γόνατο, αρκέστηκε στο να σουτάρει από μακριά αποφεύγοντας τις πολλές επαφές με αντιπάλους κοντά στο καλάθι. Αποτέλεσμα αυτού να είναι αγκυροβολημένος έξω απο τη γραμμή του τριπόντου έχοντας 9/15 προσπάθειες που αποτελούν ρεκόρ σεζόν για το πρωτάθλημα εφέτος, ρεκόρ στην ιστορία των Blazers και βέβαια ρεκόρ καριέρας και του ίδιου. Το πόσο μονοδιάστατο ήταν το παιχνίδι του φανερώνουν τα υπόλοιπα στατιστικά του, 0 ριμπάουντ, 0 ασίστ, 0 κλεψίματα, 0 κοψίματα και 2 λάθη.

Το πρόσωπο της ημέρας όμως ήταν ένας παίκτης τον οποίο είχαμε μελετήσει στην προηγούμενη καταχώρηση των "ανάστατων στατιστικών" προβλέποντας τι νούμερα θα είχε αν έπαιζε πολύ παραπάνω. Κάπως φαίνεται θα έφτασε και στα αυτιά του D'Antoni και αποφάσισε να δώσει χρόνο συμμετοχής στον απόφοιτο του Harvard και μοναδικό πια εκπρόσωπο της άπω Ανατολής μετά την αποχώρηση του Yao Ming, η μεγάλη ελπίδα να ξανανοίξει η αγορά της Κίνας αν και ο ίδιος κατάγεται από την Ταιβάν (πρώην Ταιπέι για κάποιους) και ως Ασιάτης προτιμά να μένει προσγειωμένος απολαμβάνοντας ωστόσο τα εγκωμιαστικά σχόλια για το πρόσωπό του. Τι ακριβώς έκανε? Με αντίπαλο τον πολυδιαφημισμένο Deron Williams κι ερχόμενος από τον πάγκο στη θέση του απογοητευτικού για άλλο ένα ματς Toney Douglas είχε 25 πόντους 7 ασίστ και μόλις λάθος. To μόνο που μένει τώρα είναι να δείξει αντίστοιχη εμπιστοσύνη στον έτερο Ασιάτη της λίγκας ο Hollins των Grizzlies και να δώσει παραπάνω χρόνο συμμετοχής στον Ιρανό Haddadi.


Θα τα ξαναπούμε μέχρι να γίνουν και πάλι "βασιλικές" επιδόσεις...







 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management