Όταν το μπάσκετ δεν παίζεται στο παρκέ...

Ένα blog για όλους τους ''άρρωστους'' με το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον πλανήτη

To NBAir επανέρχεται από τέλη Σεπτέμβρη 2014 με κύρια αλλαγή του την εστίαση στα του στοιχήματος,όσον αφορά το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη

16.12.11

Στους Los Angeles ...Clippers o Paul!



Τελείωσε και το παραμύθι της μεταγραφής του Chris Paul.Μετά από τόσο μελάνι που χύθηκε όλες αυτές τις ημέρες από δημοσιογράφους, bloggers και κάθε λογής αναλυτές, ο πρώην, πλέον, point guard των New Orleans Hornets, ακολούθησε το δρόμο για την Δυτική Ακτή, σε μια κίνηση που προκάλεσε την έκπληξη όσων ασχολούνται με τον NBA.


Ο Chris Paul αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Blake Griffin, φορώντας την φανέλα των Los Angeles Clippers. Ας όψεται ο Stern, και οι λοιποί ιδιοκτήτες του ομάδων του ΝΒΑ, αλλά διαψευστήκαν όσοι ισχυριζόντουσαν ότι θα καταλήξει στους Knicks ή στους Lakers. Aπο εδώ και πέρα όμως έχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τις αντιδράσεις παικτών και φιλάθλων σχετικά με το trade, όπως επίσης και τις εκτιμήσεις που γίνονται για το κατά πόσο υπάρχουν νικητές και χαμένοι από το deal.

Καταρχάς, οι Clippers έγιναν μέσα σε μια χρονιά ο νούμερο ένα προορισμός για τους αθλητές. Ποιοι? Οι Clippers!H ομάδα που έχει καταγεγραμμένο το χειρότερο winning record στην ιστορία του NBA και την ίδια στιγμή που ο τελευταίος πραγματικά καλός παίκτης που φόρεσε την φανέλα τους ήταν ο Sam Cassell. Από την περυσινή χρονιά όμως, με τον υπερηχητικό Blake Griffin κάτι φάνηκε να αρχίζει να αλλάζει και έτσι φτάσαμε στην χθεσινή ημέρα που οριστικοποιήθηκε το πιο σημαντικό transaction της off-season.
Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να δω αν άξιζε τον κόπο να δώσει τόσα πολλά η έτερη ομάδα του Los Angeles. Ασφαλώς και σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο τα αποτελέσματα μπορούν να δώσουν απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα, αλλά αν πρέπει να κάνουμε μια πρόχειρη εκτίμηση, το συμπέρασμα είναι πως άξιζε. Οι περισσότεροι διατυπώνουν ενστάσεις για το γεγονός ότι συμπεριλήφθη στα ανταλλάγματα ο Eric Gordon. Κατά πόσον , όμως αυτό είναι αλήθεια? Πέρυσι ο 22χρονος SG είχε μια break-out season 22.3 πόντους ανά παιχνίδι και πολύ καλό πλασάρισμα στη καλύτερη δεκάδα με τα κλεψίματα. Το πακέτο αυτό συνοδεύεται και από τρομερό potential,καθώς επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη του καλή σεζόν. Τι είναι όμως αυτό που έκανε τους Clippers να ενδώσουν στις απατήσεις των Hornets και τελικά να τον παραχωρήσουν? Η απάντηση δίνεται στην αλλαγή φιλοσοφίας των Clippers ενόψει της νέας σεζόν. Οι Clippers πλέον στοχεύουν στο πρωτάθλημα και δεν το κρύβουν. Άλλωστε και στη χθεσινή παρουσίαση του Paul, o GM της ομάδας, Neil Olshey, το δήλωσε ευθαρσώς: “We aim as high as possible”. Δεν υπάρχει ταβάνι, λοιπόν στις φιλοδοξίες τους, και αρχής γενομένης από την φετινή σεζόν, θέτουν τον πήχη ψηλά. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταφέρουν κιόλας, αλλά αν είδαν στο πρόσωπο κάποιου παίκτη πως μπορεί να τους οδηγήσει στην κορυφή, αυτός είναι ο Paul, και όχι ο Gordon.

Στην συνέχεια των δηλώσεων του ο GM των Clippers αναφέρθηκε και στην αλλαγή του business plan του ομάδας. Είναι ξεκάθαρο ότι το momentum τους ευνοεί. Τη στιγμή που θεωρητικά μικρές ομάδες, όπως οι Thunder και οι Grizzlies έκαναν σπουδαία πορεία πέρυσι ενώ οι παραδοσιακές δυνάμεις της Δύσης σιγά σιγά φαίνεται να ξεθωριάζουν, βλ Lakers, Spurs και νομοτελειακά οι Mavs (πόσο ακόμα να παίξουν οι Nowitzki, Kidd, Marion και λοιποί?), οι Clippers έκριναν ότι ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο από την πίτα. Άφησαν στην άκρη το πλάνο της σταδιακής ανάπτυξης, δίνοντας χρόνο, και χρήμα, σε παίκτες που θα απέδιδαν σε 2-3 χρόνια, για να αποκομίσουν οφέλη άμεσα. Δεν θα σταθώ στο protected draft pick, καθώς το εξήγησα παραπάνω το σκεπτικό της απόφασης. Ούτε θα σταθώ στους Caman και Aminu, καθώς ο μεν Γερμανός ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς τα τελευταία δυο χρόνια αφετέρου το συμβόλαιο του έληγε το καλοκαίρι, ο δε Aminu, είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενος, αλλά θα βρεθεί εύκολα ο επόμενος.

Aπο την πλευρά του Paul τώρα, ήταν φανερό ότι μια αλλαγή σκηνικού ήταν επιβεβλημένη, καθώς τα είχε δώσει όλα σε αυτήν την ομάδα τα τελευταία 6 χρόνια. Οι Hornets ήταν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ομάδας, την τελευταία σεζόν, που την ανέβαζε ένας και μόνο παίκτης, o Paul. Ο οποίος Paul, όπως και κάθε αθλητής στο NBA που σέβεται τον εαυτό του, από τη στιγμή που λύνει το οικονομικό του πρόβλημα, έθεσε ως νούμερο ένα προτεραιότητα, να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα. Τι καλύτερο μάλιστα να το πετύχει με μια ομάδα επιπέδου των Clippers?Θα μιλάμε για το ακριβώς αντίθετο παράδειγμα του LeBron.

Φυσικά δεν ξεχάσαμε τους Hornets, ως τρίτο και τελευταίο κομμάτι του deal. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να πει κανείς για την ομάδα της Νέας Ορλεάνης. Είναι, αναμφίβολα, εκατόν ένα τις εκατό κερδισμένοι. Ίσως, αν ολοκληρωνόταν το trade με τους Lakers και τους Rockets να είχαν μια πολύ πιο ώριμη ομάδα, αλλά στην φάση της ανοικοδόμησης που βρίσκονται τώρα, η νέα πραγματικότητα ίσως και να τους βγει σε καλό μακροπρόθεσμα. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ομάδα που χρειάζεται όσο καμία να εξασφαλίσει επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ανήκει στο NBA και πρέπει να την διατηρήσουν ελκυστική στα μάτια των υποψήφιων επενδυτών. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που έθεσε βέτο ο Stern στην ενδεχόμενη μετακίνηση τοy Paul στους Lakers.
Η ιστορία έγραψε και το μέλλον θα δείξει σχετικά με τους νικητές και τους ηττημένους της υπόθεσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το NBA απέκτησε έναν ακόμα πόλο έλξης και αυτό είναι που μας έκανε να αγαπήσουμε αυτό το πρωτάθλημα.
Καλή σεζόν να έχουμε

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management