Όταν το μπάσκετ δεν παίζεται στο παρκέ...

Ένα blog για όλους τους ''άρρωστους'' με το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον πλανήτη

To NBAir επανέρχεται από τέλη Σεπτέμβρη 2014 με κύρια αλλαγή του την εστίαση στα του στοιχήματος,όσον αφορά το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη

10.9.12

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ "ΣΤΟΙΧΗΜΑ" BOSH

Aναμφίβολα οι καιροί που διανύουμε δεν συγκαταλέγονται στους πλέον κατάλληλους για την ανεύρεση ενός αξιόπιστου σέντερ, που θα στελεχώσει με επιτυχία την πεντάδα μίας ομάδας.Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια και γίνεται ιδιαίτερα εμφανέστατο ρίχνοντας μία ματιά στην εκάστοτε αγορά των ελευθέρων παικτών. Αυτή την έλλειψη που υπάρχει στη θέση πέντε θα μπορούσε κάλλιστα να την επηρεάζει και το ανεβασμένο κατά πολύ επίπεδο των παικτών σε άλλες θέσεις. Δεν αναφέρομαι φυσικά στα αγωνιστικά χαρίσματα του καθενός, αλλά στα σωματικά προσόντα παικτών, οι οποίοι κατά κύριο λόγο με το κορμί που "χτίζουν" αλλά και το άλμα τους, μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία απ'ότι παλαιότεροι συνάδελφοι τους να φέρουν εις πέρας αποστολές ενός ψηλού.

Το Miami την σεζόν που μας πέρασε κατάφερε να κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα.Κατέκτησε δηλαδή το πρωτάθλημα χωρίς έναν τουλάχιστον αξιόπιστο σέντερ στο ρόστερ του και τους υπόλοιπους(με μπροστάρη φυσικά τον Lebron James) να μοιράζονται τις δουλειές. Διότι μην μου πείτε πως θα μπορούσε να θεωρηθεί τέτοιος ο κατά τα άλλα παθιασμένος Joel Anthony ή ακόμα περισσότερο ο "Mr. Foul" Dexter Pittman. Aκόμη και η προσθήκη του Ronny Turiaf μέσα στη σεζόν δεν απέφερε καρπούς σε καμία περίπτωση, αφού ο συγκεκριμένος δε κατάφερε ποτέ να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να βρεί ρόλο στους Heat. Το παραπάνω επαληθεύεται πλήρως αν ρίξουμε μία ματιά στους αριθμούς των Dwyane Wade και Lebron James.

Λαμβάνοντας υπόψιν τους μειωμένους αγώνες λόγω του lockout, βλέπουμε πως ο ηγέτης της "θερμότητας" δίνοντας το παρών σε 49 αναμετρήσεις της regular season  είχε κατά μέσο όρο 4,8 ριμπάουντ(με μέσο όρο καριέρας 5,0) και 1,3 μπλοκ (ο καλύτερος της καριέρας του). Όσον αφορά την postseason, το 4,8 έγινε 5,2(η πέμπτη καλύτερη επίδοση για τον ίδιο), ενώ τα μπλοκ παρέμειναν στο 1,3.Από την άλλη, ο MVP  ανέβασε την συγκομιδή "σκουπιδιών" στο 7,9 , όταν ο μέσος όρος της εννεαετούς καριέρας του ανέρχεται στο 7,1, με τα μπλοκ του ωστόσο να παραμένουν σταθερά στο 0,8. Για να εκτοξευτούν τα ριμπάουντ του  στο 9,7 στα playoffs, 1,0 πάνω από το 8,7 που λέει ο μέσος όρος του.Aκόμη και ο Mario Chalmers είχε άνοδο στη συγκεκριμένη κατηγορία, με αποκορύφωμα το 3,6 στα playoffs. Προφανώς και δεν μου έχουν διαφύγει οι Chris Bosh και Udοnis Haslem, που αν και δεν αγωνίζονται στη θέση πέντε παρόλα αυτά κλήθηκαν(ειδικά ο δεύτερος) πολλές φορές μέσα στη σεζόν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως σέντερ.Όμως, κατά την ταπεινή άποψη του υπογράφων αν η απόδοση των δύο super star της ομάδας του South Beach δεν ήταν αυτή που ήταν στα...ψηλά(και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις δουλειές που κάνανε στον αέρα) τότε το Miami πιθανότατα δεν θα έπαιρνε το πρωτάθλημα.

Αυτό όμως που αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό για τη σεζόν 2012-2013 είναι το αν θα τους βγει το ίδιο...μοτίβο.Διότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής ο σύλλογος της Florida για ακόμη μία φορά δεν έχει κινηθεί για παίκτη στο πέντε.Ο δεύτερος μεταγραφικός στόχος του Pat Riley ήταν μετά τον Ray Allen να φέρει στο South Beach και τον Marcus Camby.Ωστόσο, ο τελευταίος κατέληξε στους Knicks(με τις ευλογίες και το "σπρώξιμο" του Alan Houston).Aπό 'κει και έπειτα γράφτηκαν πολλά ονόματα, όπως αυτά των Oden,Milicic και Chris Andersen αλλά εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως οι Heat δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ ζεστά για τις παραπάνω περιπτώσεις.

Στο μεταξύ, τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι ο Bosh παίρνει κιλά(μέχρι στιγμής είναι βαρύτερος κατά τρία) για να αγωνιστεί με μεγαλύτερη ευκολία ως σέντερ.Το ερώτημα για τον ίδιο είναι  αν όντως έχει διάθεση  να αφοσιωθεί στα καθήκοντα της νέας καθώς φαίνεται θέσης του  ή θα τον βλέπουμε και πάλι να τραβιέται πίσω από την γραμμή του τριπόντου, καθότι δεν πρόκειται και για τον πλέον πειθαρχημένο αγωνιστικά παίκτη. Στην ουσία δηλαδή ο Erik Spoelstra θα πρέπει  κατά την περίοδο της προετοιμασίας να "φτιάξει" ένα πεντάρι, διότι ο Bosh δεν δείχνει σε καμία περίπτωση έτοιμος να παίξει ως τέτοιο. Πρόκειται δηλαδή για ένα στοίχημα που όπως συμβαίνει με όλα τα στοιχήματα δεν γνωρίζεις αν θα σου βγει.Σε όλα αυτά αν προστεθεί και η ενίσχυση ενός εκ των σοβαρών υποψηφίων για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος όπως είναι οι  Lakers μετά την απόκτηση του Howard, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη σοβαρότερα στη Νότια Ακτή. Ωστόσο, οι Heat πήραν ήδη πρωτάθλημα χωρίς αξιόπιστο ή ακόμα περισσότερο χωρίς καθαρό πεντάρι.Ποιός μπορεί να πεί ότι δεν μπορούν το repeat ακόμη και αν ο πρώην παίκτης των Raptors δεν "πιάσει" για εκεί που προορίζεται φέτος?

Υ.Γ Ναι, πέρασα την απόκτηση (με μη εγγυημένο συμβόλαιο) του Mickell Gladness στα ψιλά, διότι πιστεύω πως θα παραμείνει στο Miami μόνο για το training camp και έπειτα θα ψάχνει και πάλι ομάδα. Σε διαφορετική περίπτωση απλά θα πιάνει μία θέση στον πάγκο.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management