Όταν το μπάσκετ δεν παίζεται στο παρκέ...

Ένα blog για όλους τους ''άρρωστους'' με το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον πλανήτη

To NBAir επανέρχεται από τέλη Σεπτέμβρη 2014 με κύρια αλλαγή του την εστίαση στα του στοιχήματος,όσον αφορά το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη

28.11.11

Ναι, θα 'χουμε πρωτάθλημα


Δεν γνωρίζω πόσοι από εσάς το πίστεψαν όταν διάβασαν στον τίτλο της ''Χ'' ιστοσελίδας την λέξη ''Συμφωνία'' ή ''Deal''.Εμένα πάντως το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι το ότι αποκλείεται να αναφέρονται στο ΝΒΑ. Δεν μπήκα καν στον κόπο να σκεφτώ πως ήμουν στην κατηγορία του μπάσκετ και στην ενότητα του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη. Απλά, δεν το πίστεψα. Βλέπεται μετά και την τελευταία συνάντηση(πριν διαλυθεί το σωματείο των παικτών) είχα πείσει τον εαυτό μου-κι όχι μόνο εγώ-πως φέτος δεν θα δούμε ΝΒΑ. Άλλωστε, το δικαίωμα στο να το πιστεύουμε αυτό μας το έδωσαν ιδιοκτήτες και παίκτες, που επί σχεδόν πέντε μήνες και σε σύνολο 25 συναντήσεων "τρώγονταν'' σαν τα κοκόρια για να κερδίσουν μερικά τοις εκατό(%) παραπάνω ή αν θέλετε κάμποσα δις στο διάστημα των ερχόμενων ετών. Μπορεί να ακουστεί ως μία φράση ενός πλεονέκτη, αλλά πόσο δύσκολο ήταν άραγε αυτή η συμφωνία να είχε επέλθει μερικές συναντήσεις νωρίτερα, ώστε να έχουμε μία πλήρη σεζόν?Ωστόσο, ας είμαστε ευχαριστημένοι και με το λειψό πρωτάθλημα, το οποίο θα περιλαμβάνει 66 αγώνες κι ας ευχαριστούμε το... Θεό του ΝΒΑ, που χάθηκαν μόλις 16 παιχνίδια για κάθε ομάδα. Από το ολότελα που λένε....

Στις 9 Δεκεμβρίου λοιπόν, οι ομάδες ξεκινούν την προετοιμασία τους και παράλληλα θα έχουν μία εβδομάδα στη διάθεση τους, ώστε να υπογράψουν συμβόλαιο συνεργασίας με ελεύθερους παίκτες. Φανταστείτε τι μεταγραφικός ''οργασμός'' θα επικρατήσει μέσα στις επόμενες μέρες, αρχικά με τις φήμες που θα βγαίνουν στην επιφάνεια (τις οποίες θα διαβάζετε και στο NBAir), αλλά ειδικότερα στο διάστημα 09-16/12 όταν ο ένας παίκτης θα φοράει τη νέα του φανέλα πίσω από τον άλλον. Ας ρίξουμε μία ματιά σε μερικά ''καυτά'' ονόματα ελεύθερων παικτών, για να πάρουμε μία γεύση από το τι πρόκειται να ακολουθήσει. ΟιDavid West, Hilario Nene, Tyson Chandler, Marc Gasol, Jeff Green, Jason Richardosn, Jamal Crawford, Tayshun Prince, Shane Battier, Caron Butler, Peja Stojakovic, Kris Humphries, J.J. Barea, Andrei Kirilenko, Glen Davis, Samuel Dalembert, Michael Redd είναι μόνο μερικοί από τους παίκτες που πιθανόν να ακολουθήσουν νέο μονοπάτι στην καριέρα τους.

Όσον αφορά την πρεμιέρα, αυτή ορίστηκε για της 25 του ίδιου μήνα και θα περιλαμβάνει τρία παιχνίδια ''φωτιά'' όπως τα Mavericks-Heat, Bulls-Lakers και Celtics-Knicks. Υπάρχει καλύτερο δώρο για την ημέρα των Χριστουγέννων? Αν εξαιρέσουμε την κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας και δεν είναι της παρούσης, νομίζω πως αυτά τα Χριστούγεννα θα τα περιμένει με ανυπομονησία κάθε φίλος του ΝΒΑ στην Ελλάδα.

Άφησα για το τέλος τα ''deal'', καθώς έκρινα πως  το τι ακριβώς συμφωνήθηκε και ποιός βγήκε κερδισμένος από αυτή τη συμφωνία, είναι το λιγότερο που θα πρέπει να μας απασχολεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, εφόσον γνωρίζουμε πως θα πραγματοποιηθεί πρωτάθλημα. Ωστόσο, ας πούμε και δύο λογάκια για το πως ο Stern έφτασε να ανακοινώσει την έναρξη της σεζόν. Αρχικά, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν ως μυστικές την περασμένη Τετάρτη, κορυφώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη, με τις δύο πλευρές να βρίσκουν τη χρυσή τομή και τον κομισάριο του ΝΒΑ με τον εκτελεστικό διευθυντή των παικτών Billy Hunter  να την ανακοινώνουν στα αμερικάνικα Μ.Μ.Ε. Ωστόσο,  αυτή η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση των 15 από τις 29 ομάδες(οι Hornets ανήκουν στο ΝΒΑ), αλλά και από την πλειοψηφία των παικτών. Το να μην γίνει κάτι από τα παραπάνω είναι σχεδόν αδύνατο με βάση το σημείο στο οποίο κατέληξαν οι συζητήσεις. Μερικές από τις σημαντικότερες παραμέτρους οι οποίες οδήγησαν στο ''deal'' είναι:

1. Oι παίκτες θα λαμβάνουν το 49-51% του BRI(Basketball Realeated Income) ή αν θέλετε της μοιρασιάς των εσόδων του πρωταθλήματος, κάτι που θα προσδιορίζεται αναλόγως της προόδου των εσόδων.

2.Οι ομάδες θα έχουν την δυνατότητα να επεκτείνουν το συμβόλαιο του παίκτη τους πριν την ενδεχόμενη ανταλλαγή του. Κάτι στο οποίο έκαναν πίσω οι ιδιοκτήτες.

3. Σε ότι έχει να κάνει με τις ομάδες που ξεπεράσανε το όριο του salary cap(συνολικό ετήσιο μισθολόγιο), αυτές θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν στον εκάστοτε παίκτη συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας εξαίρεσης μεσαίου επιπέδου(mid-level exception).

4. Βελτιώθηκαν οι προκριματικές προσφορές(qualifying offers) προς τους ελεύθερους παίκτες με περιορισμούς(restricted free agents), ενώ μειώθηκε και ο χρόνος ισοφάρισης από την ομάδα τους, ο οποίος από τις επτά μέρες, έπεσε στις τρεις.

5.Θα υπάρχει ειδικός όρος ''αμνηστίας'' που θα επιτρέπει στις ομάδες να εξαγοράσουν το συμβόλαιο ενός παίκτη τους, την στιγμή που στο salary cap θα υπολογίζεται μόνο ένα μέρος από τον προβλεπόμενο μισθό του.

6. Δημιουργείται μία νέα εξαίρεση, η οποία αναφέρεται σε συμβόλαιο 2.500.000 δολαρίων για ομάδες που υπολείπονται του salary cap, ώστε να υπογράψουν την επόμενη σεζόν ελεύθερους παίκτες. Την εξαίρεση αυτή θα έχουν το δικαίωμα να την χρησιμοποιήσουν όταν ξαναφτάσουν το όριο του salary cap.

Η νέα συλλογική σύμβαση που θα υπογραφεί θα έχει διάρκεια δέκα ετών, ωστόσο και οι δύο πλευρές έχουν δικαίωμα να ενεργοποιήσουν έναν ειδικό όρο και να "σπάσουν" τη συμφωνία μετά το πέρας του έκτου χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ''χασούρα'' των παικτών σε διάστημα δέκα ετών κοστολογείται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που κάνει μερίδα των παικτών να θεωρεί την πρόταση ασύμφορη, ενώ το ίδιο πιστεύει και από μέρους της μερίδα των ιδιοκτητών. Παρόλα αυτά, επικρατεί έντονη αισιοδοξία πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και αμφότερες οι δύο πλευρές θα ψηφίσουν υπέρ της σύμβασης.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management