Όταν το μπάσκετ δεν παίζεται στο παρκέ...

Ένα blog για όλους τους ''άρρωστους'' με το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον πλανήτη

To NBAir επανέρχεται από τέλη Σεπτέμβρη 2014 με κύρια αλλαγή του την εστίαση στα του στοιχήματος,όσον αφορά το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη

12.7.12

Transfer Wi(n)dow - Dwight Howard


 Μετά από πολύ καιρό επιστροφή και πάλι με ειδήσεις μιας και μαζεύτηκαν πάρα πολλές το τελευταίο 24ωρο. Αν και όλοι μιλάνε για το που θα καταλήξει ο Howard ακόμα δε φαίνεται να έχει βρεθεί κάποια λύση και η όλη υπόθεση που μία είναι κοντά σε μία ομάδα και την επομένη απομακρύνεται εντελώς δε θυμίζει απλά το γιοφύρι της Άρτας αλλά μάλλον τη γέφυρα του Brooklyn. Άλλωστε συν όλοις τοις άλλοις είναι και από τις πλέον φημισμένες τσιχλόφουσκες!

Ας ρίξουμε μια ματιά ποιές κινήσεις έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τις ομάδες του ΝΒΑ χτες Τετάρτη που άνοιξε η περίοδος των μεταγραφών, ενώ αρκετές ακόμα αναμένονται τις επόμενες ημέρες ειδικά σε ότι αφορά τους restricted και unrestricted free agents καθώς εκπνέει η διορία των ομάδων να "ταιριάξουν" τις προσφορές που υπέβαλαν άλλες ομάδες στους παίκτες τους. Jeremy Lin, Jason Terry, Roy Hibbert, Landry Fields, Eric Gordon, Nicholas Batum και Brook Lopez είναι τα μεγαλύτερα ονόματα από αυτούς.

Το πιο δυναμικό ξεκίνημα στο "παζάρι" το έκαναν οι Brooklyn Nets, που μετά την μετακόμιση τους στην περιοχή της Νέας Υόρκης και το ολοκαίνουργιο Barclays Center θέλουν να παρουσιάσουν ένα αξιόμαχο σύνολο, πολύ καλύτερο από πέρσι που είχαν την 5η χειρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα.
Πρώτο τους μέλημα ήταν να προσεγγίσουν έναν All Star (οι προσπάθειες τους να φέρουν τον Dwight Howard είναι ακόμα σε εξέλιξη), έτσι ώστε να ανανεώσει με την ομάδα ο Deron Williams. Όπερ και εγένετο μετά την ανταλλαγή που έφερε από τους Atlanta Hawks τον Joe Johnson παραχωρώντας τους Anthony Morrow, Jordan Farmar (που βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Εφές), Jordan Williams, Johan Petro κι ενα ντραφτ πικ πρώτου γύρου για το 2013. Από τη συμφωνία αυτή βγήκαν και οι δύο ομάδες κερδισμένες μιας και τόσο οι Nets πήραν έναν πρωτοκλασάτο παίκτη ενώ οι Hawks κατάφεραν να ελευθερώσουν πάρα πολύ χώρο στο salary cap (το συμβόλαιο του Johnson προέβλεπε άλλα 90 εκατομμύρια μέχρι να λήξει) γεγονός που θα τους κάνει ευέλικτους για νέες μεταγραφές και τη δυνατότητα να κάνουν τη μέγιστη προσφορά το καλοκαίρι σε έναν παίκτη που μένει ελεύθερος και κατάγεται από την Ατλάντα. Το όνομα αυτού Dwight Howard.
Με την ομάδα του Brooklyn ανανέωσε και ο Gerald Wallace, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι με τους Brook Lopez και Chris Humphries θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό με το τι θα γίνει με (ποιόν άλλον άραγε...) τον Dwight Howard! Ωστόσο και χωρίς αυτόν κι εφόσον παραμείνουν υγιείς οι Nets αναμένεται να είναι αρκετά βελτιωμένοι τη νέα χρονιά. Μαζί τους υπέγραψε και ο βετεράνος πλέον Jerry Stackhouse ακολουθώντας κι αυτός την ίδια διαδρομή με τον Johnson αλλά σαν ελεύθερος και όχι με διαδικασία ανταλλαγής. Τέλος απέκτησαν και τον Reggie Evans δίνοντας ένα μελλοντικό ντραφτ πικ 2ου γύρου μαζί με ένα trade exception στους Clippers.

Η Atlanta απαλλάχθηκε από άλλο ένα βαρύ συμβόλαιο, αυτό του Marvin Williams (ο νέος GM της ομάδας Danny Ferry προχώρησε σε πολλές κινήσεις μετά την πρόσληψή του), στέλνοντας τον στην Utah και φέρνοντας στη θέση του τον Devin Harris. Άλλη μια συμφωνιά που φαίνεται να οφελεί και τις δύο πλευρές μιας και οι Hawks μετά την φυγή του Kirk Hinrich χρειαζόντουσαν απεγνωσμένα έναν point guard ενώ οι Jazz μετά την έλευση του Mo Williams (όπως θα δούμε παρακάτω) είναι καλυμμένοι στη συγκεκριμένη θέση και παράλληλα χρειαζόντουσαν έναν small forward.

Ο Mo Williams κατέληξε στην Jazz μέσω μίας ιδιότυπης ανταλλαγής που συμπεριελάμβανε άλλες τρεις ομάδες. Τους Clippers (που απέκτησαν τον Lamar Odom στην προσπάθεια του να "αναστήσει" την καριέρα του επιστρέφοντας στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε), τους Mavericks (πήραν τα δικαιώματα του Tadija Dragicevic κι ενα trade exception) και τους Rockets (απέκτησαν τα δικαιώματα του Fulkan Aldemir). Η ομάδα της Utah με αυτήν την κίνηση έχει έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο παίκτη από την περιφέρεια στη διάθεση της πλέον (ο Mo Williams έδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σαν βασικός σε ομάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο την χρονιά που μας πέρασε), οι Clippers στην ουσία ρισκάρουν με το αν θα τους βγει λαχείο ο Odom που ήταν απογοητευτικός όσο αγωνιζόταν στο Dallas ενώ τέλος οι Mavericks με το trade exception αποκτούν πλεονέκτημα για να αποκτήσουν κάποιον παίκτη είτε αυτή είτε την επόμενη μεταγραφική περίοδο.

Από τα μεγαλύτερα ονόματα που άλλαξαν ομάδα μέχρι στιγμής φυσικά ήταν αυτό του Steve Nash. Ο Καναδός και δύο φορές παλαιότερα MVP του πρωταθλήματος μετακόμισε στους Lakers έναντι 2 μελλοντικών ντραφτ πικ πρώτου γύρου κι άλλων δύο δευτέρου γύρου τα οποία και αποκόμισαν οι Suns. Έτσι θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει δίπλα στους Kobe Bryant,Pau Gasol και Andrew Bynum (εκτός αν ένας από τους δύο τελευταίους αποχωρήσει σε περίπτωση που έρθει στη θέση τους ο Dwight Howard) ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή που τόσο πολύ του λείπει μετά από 15 χρόνια στο NBA.
Οι 10 ασίστ που έχει ως μέσο όρο στην καριέρα του θα μπορούν να βρουν πολλούς αποδέκτες και ισχυροποιούν σε μεγάλο βαθμό την ομάδα των Lakers που έδειχναν ότι ήθελαν ενίσχυση ιδιαίτερα στη θέση του πλέι μέικερ μιας και ο Sessions έκανε χρήση της επιλογής του συμβολαίου του για αναζήτηση νέας ομάδας. Η ομάδα του Phoenix από την πλευρά της βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης οπότε οι 4 επιπλέον επιλογές για τα επερχόμενα ντραφτ θα βοηθήσουν στο να βρεθεί "νέο αίμα".

Η μακράν της δεύτερης χειρότερη ομάδα του NBA πέρσι, οι Bobcats απέκτησαν από τους Pistons τον Ben Gordon κι ένα μελλοντικό ντραφτ πικ πρώτου γύρου δίνοντας τους τον Correy Maggette. Στο πρόσωπο του Gordon βρήκαν έναν αξιόπιστο σουτέρ από την περιφέρεια (η Charlotte ήταν από τις χειρότερες ομάδες στα σουτ τριών πόντων την περασμένη χρονιά) που βοηθάει έχοντας τον ρόλο κυρίως του 6ου παίκτη, ενώ έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται να μαζέψουν όσες το δυνατόν περισσότερες επιλογές στα ντραφτ για να ενισχυθούν με ταλαντούχους νέους παίκτες τα επόμενα χρόνια. Το Detroit το μόνο όφελος που έχει από αυτήν την κίνηση είναι πως το συμβόλαιο του Maggette λήγει στο τέλος της χρονιάς (ενώ ο Gordon έχει άλλα δύο χρόνια ακόμα) οπότε θα ελευθερωθεί χώρος στο salary cap για να διεκδικήσουν κάποιο μεγάλο όνομα.

Ο περσινός πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς, Ryan Anderson, μετακόμισε στους Hornets με την ομάδα του Orlando να αποκτάει στη θέση του τον Gustavo Ayon. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο οι Magic είχαν κέρδος από αυτή την ανταλλαγή μιας και δεν μπορούσαν να έρθουν σε συμφωνία με τον Anderson για την ανανέωση του συμβολαίου του οπότε τουλάχιστον αποκόμισαν κάτι δίνοντας τον και ειδικά στη θέση του σέντερ που μπορεί να μείνει κενή αν αποχωρήσει τελικά ο "γνωστός άγνωστος". Η ομάδα της Nέας Ορλεάνης από την πλευρά της μετά την έλευση του Anthony Davis πήρε ένα παίκτη που μπορεί να αγωνίζεται σαν power forward αλλά διακρίνεται για την ευστοχία του από μακριά οπότε και αναμένεται να ανοίξει διαδρόμους στους δύο rookies της ομάδας Davis και Rivers.

οι Hornets για να ελευθερώσουν χώρο είχαν νωρίτερα στείλει τον Emeka Okafor μαζί με τον Trevor Ariza στους Wizards παίρνοντας στη θέση τους το νούμερο 46 του ντραφτ και τον Rashard Lewis, του οποίου όμως εξαγόρασε στη συνέχεια το συμβόλαιο αφήνοντας τον ελεύθερο (για να καταλήξει στους Heat τελικά). Στην ουσία με την κίνηση αυτή οι Hornets έστειλαν μήνυμα πως οι Rivers και Davis θα είναι η βάση στην οποία θα στηριχτούν για τα επόμενα χρόνια και πρέπει να θεωρούνται βασικοί από φέτος κιόλας (όχι πως υπήρχε κάποια αμφιβολία, ειδικά για το νούμερο 1 του φετινού ντραφτ). Από την άλλη πλευρά η αρκετά νεανική ομάδα της πρωτεύουσας ενισχύεται με δύο αξιόλογους παίκτες των οποίων η εμπειρία θα φανεί πολύ χρήσιμη χωρίς να χάσει κάτι το ουσιαστικό μιας και ο Lewis παρά το βαρύ του συμβόλαιο δεν πρόσφερε ποτέ τα αναμενόμενα.
Με τις κινήσεις αυτές οι Hornets μπορούν πια να ανανεώσουν με τον Eric Gordon, να "ταιριάξουν" την προσφορά που του έκαναν δίνοντας του το μάξιμουμ των απολαβών οι Phoenix Suns και να δημιουργήσουν έτσι ένα πολύ ταλαντούχο νεανικό σύνολο. Με την ίδια λογική έστειλαν και τον Jarrett Jack στους Warriors μέσω τριπλής ανταλλαγής στην οποία ο Dorell Wright κατέληξε στους Sixers ενώ οι Hornets απέκτησαν τα δικαιώματα του Edin Bavcic από την ομάδα της Philadelphia.

Άλλη μια ομάδα που προσπαθεί να ελευθερώσει χώρο στο salary cap (μήπως και λάβει μέρος και εκείνη στη διεκδίκηση του Dwight Howard) είναι και οι Rockets. Η ομάδα από το Houston πριν την διαδικασία των ντραφτ έστειλε στο Milwaukee τον Samuel Dalembert και το νούμερο 14 του ντραφτ για να λάβει σαν αντάλλαγμα τους John Leuer, John Brockman, Shaun Livingston και το ντραφτ νούμερο 12 ενώ σε άλλη μία κίνηση τους αντάλλαξαν τον Chase Budinger αποκτώντας στη θέση τους το νούμερο 18 του ντραφτ από τους Minnesota Timberwolves. Οι κινήσεις τους όμως δεν τελείωσαν εκεί μιας και παραχώρησαν τον παίκτη αποκάλυψη της περσινής σεζόν Kyle Lowry στο Toronto αποκτώντας άλλη μία επιλογή για ντραφτ της επόμενης χρονιάς αυτή τη φορά ενώ έστειλαν και τον Marcus Camby στους Knicks αντί των Toney Douglas, Josh Harrelson και Jerome Jordan.

Σε ανταλλαγές που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, οι Mavericks δείχνουν ιδιαίτερα ενισχυμένοι από δύο κινήσεις που έκαναν. Καταρχάς απέκτησαν τον Chris Kaman ως ελεύθερο (άλλος ένας παίκτης που δεν χωρούσε στη νέα ομάδα των Hornets), ασκώντας τον όρο της αμνηστίας και αφήνοντας ελεύθερο τον μέχρι πρότινος βασικό σέντερ τους Brendan Haywood ,ενώ σε ανταλλαγή με τους Pacers απέκτησαν τον Darren Collison και τον Dahntay Jones δίνοντας τους τον Ian Mahinmi.

Σχετικά με παίκτες που είχαν μείνει ελεύθεροι από τις προηγούμενες ομάδες τους ο Ray Allen (όπως και ο Rashard Lewis) υπέγραψε στους Heat, ο Jamal Crawford στους Clippers, ο Jerryd Bayless στους Grizzlies και ο Gerald Green στους Pacers.

Σε ανανεώσεις συμβολαίων προχώρησαν ο Tim Duncan με τον Boris Diaw για τους Spurs, ο Gerald Wallace με τον Deron Williams και τον Brook Lopez (που όπως φαίνεται θα παραμείνει τελικά στην ομάδα μετά την είδηση ότι οι Magic σταματούν τις συζητήσεις περί Howard ρίχνοντας το βάρος στην εύρεση νέου προπονητή) με τους Nets, ενώ το ίδιο έκανε και ο Blake Griffin υπογράφοντας σε ένα νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με τους Clippers. Την ίδια οδό (της ανανέωσης δηλαδή) ακολούθησαν ο Hickson με το Portland και ο Garnett με τους Celtics.

Όσον αφορά σε όχι και τόσο γνωστούς παίκτες στο ευρύ κοινό οι Thunder απέκτησαν τον Thabeet (άγνωστος πια αν και νούμερο 2 του ντραφτ το 2009 από τους Grizzlies), και το Detroit υπέγραψε με τον Vyacheslav Kravtsov από την Ουκρανία που τα πήγε αρκετά καλά στο περσινό Summer league με τη φανέλα των Celtics.

Τέλος η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία του Jason Terry με τους Boston Celtics. Οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια εδώ και 2 βδομάδες περίπου αλλά άγνωστο γιατί δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από χτες που άνοιξε το "παράθυρο" των μεταγραφών, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον Goran Dragic μαζί με τον Michael Beasley με τους Suns, τον Nick Young με τους Sixers, τον Lou Williams με τους Hawks, τον Kirk Hinrich με τους Bulls και πολλούς άλλους.

Ακόμα πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, πολλές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και μιας και απομένουν ακόμα παραπάνω από 4 μήνες μέχρι την έναρξη της κανονικής περιόδου. Επίσης αρκετές ομάδες θα εξασκήσουν τον όρο της αμνηστίας μιας και είναι η τελευταία χρονιά που επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Η τελευταία ομάδα που το έκανε πράξη ήταν οι Sixers που έτσι αποδέσμευσαν τον Elton Brand που καλοκοιτάνε πολλές ομάδες μιας και στο NBA δεν έχουν απομείνει πια και πολλοί καλοί παίκτες στη θέση του.

Σίγουρα κάποια ονόματα δε θα έχουν αναφερθέι παραπάνω αλλά μιας και είναι πάρα πολλά ακόμα. Ας περιμένουμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες  βλέποντας καταρχάς ποιοι από τους rookies και τους υπό δοκιμήν παίκτες ξεχωρίζουν στα summer league τόσο του Ορλάντο όσο και του Λας Βέγκας που ξεκινάει στο τέλος της εβδομάδας.



 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management